در هیچ مکتبی این همه محبت قابل درک نیست، حادثهای با بیش از هزار سال قدمت در قرنطینه قلب مردمی مانده که لحظهای حاضر نیستند از یادش غفلت کنند.
به گزارش کناره ، همین عشق بزرگ است که در خاطر و بلندای باور مردمان این سرزمین حادثه عشق را تداعی میکند و هرچه میگذرد از این محبت آسمانی نه تنها کاسته نمیشود، بلکه بر آن افزون میشود.
سال گذشته طی گزارشی از روستای زیبای سوتهده و آئین سنتی محرم نگاشته شد و امسال نیز با یادآوری این سنت کهن، بیانگر معرفتی میشویم که در سینه مردان و زنان این دیار حک شده است.
هر چند آئین محرم نه تنها در این روستا بلکه در تمامی روستاهای شهرستان بندرگز حال و هوای خاصی دارد، از برقراری اطعام شبانه تا سینهزنی، زنجیرزنی و حضور روزانه و شبانه مردم این دیار در حسینیههایی که انتظار آنان را میکشد.
روستای سوتهده از روستاهای کوچک غرب گلستان است، با جمعیتی اندک در حدود 500 نفر، با مردمانی دیندار و عاشق اهلبیت(ع) که بنا بر سنت دیرینه خود، آئین محرم را به صفایی عاشقانه و معرفتی صادقانه در آمیختهاند.
*آئینهای محرم قلبها را به هم نزدیک کرده است
یکی از پیر غلامان باسابقه این روستا که سالها شاهد برگزاری این مراسم بوده است، درباره سابقه برنامههای عزاداری این روستا گفت: این آئین از گذشتههای دور وجود داشته و با گذشت سالیان طولانی هنوز هم ادامه دارد.
سید اسماعیل حسینی در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار فارس در گرگان اظهار داشت: از روز اول محرم در این روستا مراسم اطعامدهی به عزاداران حسینی بر اساس سنتی دیرین انجام میشود و البته بانیان مفتخر این سفره از پیش مشخص هستند و این بدان معنا است که در هر شب فرد خاصی مسئولیت میزبانی از عزاداران را بر عهده گرفته است.
وی اضافه کرد: در این شبهای معنوی، علاوه بر مداحی اهلبیت، یک روحانی هر شب با سخنانش که پیرامون محرم و عاشورای حسینی است، جمعیت را به فیض میرساند و سپس مراسم اطعامدهی انجام میشود.
حسینی با اشاره به مراسم «علمبندی» در این روستای شهرستان بندرگز اذعان کرد: در روز پنجم محرم، بیرق یا همان علم حسینی در این روستا و دیگر روستاهای مجاور رونمایی میشود و طبق رسوم هر ساله دعوتنامهای از روستای همسایه یعنی روستای «باغو» برای این روستا ارسال میشود تا پس از صرف شام برای عزاداری به روستای آنان عزیمت شود.
وی ادامه داد: پس از دریافت دعوتنامه، در شب ششم، عزاداران پس از میهمانی در سفره بابرکت حسینی، اهالی در قالب دستهروی به سمت روستای میزبان حرکت کرده تا به حسینیه روستای باغو که محل اصلی تجمع است وارد شوند.
*برگزاری آئینهای سنتی و تعزیه در سوتهده
این مداح باسابقه اهلبیت(ع) اضافه کرد: در نزدیکی حسینیه باغو، عزاداران روستای مجاور نیز به عزاداران میهمان ملحق میشوند و با تحت لوای، علم حسینی و با مدیریت میهمان، مراسم نوحهخوانی و تعزیت حسینی در داخل حیاط حسینیه انجام گیرد و پس از پایان مراسم، مدعوین از سوی میزبان پذیرایی شده و پس از مداحی اهلبیت از سوی میهمان در حسینیه آیین مداحی و سخنرانی روحانی مدعو انجام میپذیرد.
حسینی یادآور شد: این مراسم در ظهر فردا نیز ادامه مییابد و هنگام ساعت 11:00 صبح روز هفتم، اهالی روستای سوتهده در روستای باغو حاضر شده و از سوی عزاداران این روستا طی مراسمی مورد استقبال قرار میگیرند.
وی افزود: مراسم سلامدهی خاص این روز توسط دو گروه عزادار انجام میگیرد و میهمان و میزبان در هنگام سلامدهی به رسم ادب بر روی زمین مینشینند تا به حکایت عاشورا و مصائب آن از سوی میهمان گوش فرا دهند و پس از این بیان مصائب از سوی میزبان به داخل محوطه حسینیه رهنمون میشوند تا عزاداری ادامه یابد.
این پیر غلام حسینی اضافه کرد: پس از پایان سینهزنی، عزاداران به داخل حسینیه میروند و همان برنامه شب گذشته اجرا می شود با این تفاوت که این بار پس از مداحی و سخنرانی، میزبان همچون شب گذشته با نهایت ادب اما در قالب ضیافت ناهار از میهمانان حسینی پذیرایی میکنند.
حسینی با اشاره به تکرار این مراسم از سوی روستای مجاور منتها این بار به عنوان میهمان بیان کرد: در شب و روز هشتم محرم روستای سوتهده، میزبان عزاداران باغویی است تا بتواند در تداوم هر چه بهتر این مراسم کوشا باشد.
وی تصریح کرد: شب نهم اهالی روستای گلافرا از روستاهای مجاور پس از شام در قالب دستهروی در روستای سوتهده حاضر میشوند که شب بعد نیز عزاداران روستای سوتهده در روستای گلافرا حاضر شده و عزاداری آنان را جبران میکنند.
وی با اشاره به آیین تعزیه در مزار شهدای این روستا طی روز هشتم و شب عاشورا خاطرنشان کرد: این آیین به شدت مورد توجه اهالی روستا است و هر ساله شکوهمندتر از سال گذشته برگزار میشود.
روستای سوتهده از روستاهای توابع شهرستان بندرگز و در جنوب این شهرستان قرار دارد و در جوار آن روستاهای باغو و گلافرا قرار گرفته است./فارس