مدیرکل محیط زیست گلستان گفت: در حال حاضر هیرکان زنده نیست و توسط شکارچیان غیرمجاز ویا در قلمروی حیوانات دیگر کشته شده و قلاده آن را در اختیار داریم.
به گزارش کناره، اسماعیل مهاجر ظهر امروز در گفتوگو با خبرنگاران اظهار داشت: در سال 1393 از طریق یک تماس تلفنی مطلع شدیم که دو بچهپلنگ تقریباً یک ماه پشت درب محیط زیست کردکوی قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: در فصل زایش تعداد زیادی از حیوانات پیدا میشود و تلاش کردیم متوجه شویم که زیستگاه این تولهپلنگها کجا است ولی نتوانستیم این تماس را مجدداً برقرار کنیم و ما مجبور شدیم این حیوانات را به محیط زیست منتقل و نگهداری کنیم.
مدیرکل محیط زیست گلستان افزود: از یک روز بعد با متخصصان داخلی و خارجی هماندیشی انجام شد و با استفاده از تجارب پرفسور آدرین و خانم لنیهارت که در فوک فوک خزری کار میکند در مورد نحوه تغذیه و نگهداری آنها ارتباط گرفتیم.
مهاجر افزود: پلنگ حیوان مخفی و خجالتی هستند و یک نفر را مأمور برای بهداشت و تغذیه این پلنگها کردیم و این کار بهخوبی اتفاق افتاد.
وی گفت: رهاسازی و نگهداری این حیوانات یک کار علمی است و تضاد نظرها وجود دارد و برخی افراد موافق و برخی افراد مخالف رهاسازی بودند.
مدیرکل محیط زیست گلستان تأکید کرد: بحث رهاسازی را در کشور مشورت کردیم و کارشناسان گفتند که یک ساعت در طبیعت این پلنگها بمانند بهتر از این است که 100 ساعت در قفس بمانند.
بیش از 250 قلاده پلنگ در گلستان وجود دارد
مهاجر با اعلام اینکه پلنگ یک حیوان محافظتشده است و در حال انقراض نیست، گفت: شاید بیش از 250 قلاده پلنگ در استان گلستان وجود دارد و با توجه به قلمرویی که دارد بیش از 30 تا 35 قلاده در پارک ملی گلستان زندگی میکند و به همین دلیل تمام در دوره اسارت به این پلنگها نحوه شکار آموزش داده شد.
وی با ابراز اینکه "در دولت یازدهم بهدنبال این نبودیم که حیات وحش تحویل باغوحشها داده شود"، افزود: از روز نخست برای رهاسازی این پلنگها آموزش داده شده بود.
مدیرکل محیط زیست گلستان با بیان اینکه رهاسازی پلنگ بهاعتقاد برخی از کارشناسان باید بهشکل مرحلهای انجام میشد و پس از مدت نگهداری در یک منطقه حصارشده انتقال داده میشد، تأکید کرد: در سازمان اعتبارات وجود نداشت و با توجه به فشاری که به ما بود و با توجه به اینکه 27 ماه این حیوانات را نگهداری کرده بودیم و فشارهای کمپینهای محیط زیستی تصمیم بر این رهاسازی گرفته شد.
مهاجر گفت: در 30 شهرویور 1393 کمپین حامیان تولهپلنگهای هیرکان و استان گلستان تشکیل شده بود که 200 تا 300 نفر امضاء به خانم ابتکار در مورد آزادسازی این پلنگها ارسال کردند.
وی با بیان اینکه "رهاسازی ماده پلنگ هیرکان با توجه به سن زایشش آغاز شد و با حضور خانم ابتکار رهاسازی کردیم"، افزود: با توجه به اینکه نمیدانستیم زیستگاه این پلنگها در کجا بوده در یک فضای شبیهسازی شده این رهاسازی اتفاق افتاد.
مدیرکل محیط زیست گلستان با اظهار اینکه "زیستگاه این حیوان را در هر مسیری که رفت و آمد میکند بهصورت جیپیاس ارزیابی میکردیم"، افزود: در آینده متخصصانی را که با ما بودند در بزرگ شدن تربیت و تعیین قلاده استاندارد همه اینها دعوت میکنیم و از کارشناس سازمان جهانی حفاظت ای.یو.سی.ان. پروفسور آدرین و پروفسور لنیهارت پاسخ بدهند.
مهاجر علت این فضاسازیها را هجوم به دولت برای تعیین کابینه خواند و افزود: سازمان در مسیر دولت جدید است و این را بیارتباط ندانید و این هجمهها با تعیین معاونین جدید یا رئیس سازمان و مدیران مرتبط در سازمان است.
وی تأکید کرد: برخی تصور میکنند با این غوغاسالاریها و تهمت و عدم شفافسازی میتوانند اقدامات خود را پیش ببرند، این جور حمله و هجمه بهدور از انصاف است.
مدیرکل محیط زیست گلستان ادامه داد: وقتی حیوانی مصدوم میشود باغوحشها و پارکوحشهای زیادی داریم که اگر بخواهند از خارج حیوانات باغوحش را بیاورند باید هزینه زیادی بدهند و تلاش میکنند با سازمان و افراد داخل سازمان رایزنی کنند با قیمت ارزانتر از خارجی در باغوحشها نگهداری کنند.
مهاجر افزود: خانم ابتکار کمتجربه و کمتوان نیست و در مجامع بین المللی بهعنوان یک بانوی متعهد و مسلمان خانم ابتکار را میشناسند.
وی گفت: عکسهای ماهوارهای در تاریخ شهریور و مهر 1395 نشان میدهد که کشته شدن هیرکان در 35 روز غلط است و بر اساس این عکسهای هوایی 31 کیلومتر در رفت و آمد بوده است و 3 هزار و 100 هکتار طی دو ماه رفتوآمد داشته است.
مدیرکل محیط زیست گلستان با بیان اینکه چندین عکس هوایی از زیستگاه این پلنگ تهیه شده، افزود: عکس هوایی در 13 سپتامبر 2016، که انتهای شهریور ماه و انتهای ماه رهاسازی این پلنگ بود تهیه شده که بیانگر آن است که در این تاریخ در منطقه "المه" در پارک ملی گلستان یک پلنگ با قلمرویی قوی داشت که ما تصور میکردیم به خطر بیفتد و رفته بود و خوشبختانه از این قلمرو برگشت.
مهاجر یادآور شد: رهاسازی هیرکان باید اتفاق میافتاد و تجربه نخست محیط زیست است و آقای آدرین در ای.یو.سی.ان. نیز میگفتند اینگونه تجربه را نداشتند.
وی با ابراز اینکه برخی شبهه ایجاد کردند که این پلنگ را دفنش کردند و قلادهاش را دور میدهند، خاطرنشان کرد: این شبههها میتواند در هر کار علمی اتفاق بیفتد و برخی غرضورزیها اینگونه است و نشان میدهد کسانی که نه روحیه خبرنگاری دارند و نه با قواعد ابتدایی آن آشنا هستند این اقدامات را انجام میدهند.
پلنگ نر در هفته محیط زیست رهاسازی میشود
مدیرکل محیط زیست گلستان تأکید کرد: در آینده تمام این ابهاماتی را که گفته شده پاسخ میدهیم و قصد پردهپوشانی نداریم و هم سازمان و معاونان سازمان نسبت به این موضوع و رهاسازی اطمینان داریم و اگر علم شکست بخورد تجربه بعدی را خواهیم داشت و در هفته محیط زیست، پلنگ نر را در زیستگاه خودش رهاسازی میکنیم.
مهاجر با بیان اینکه افرادی که دندان طمع دوختند که با بردن این پلن نر به نوایی برسند این آرزو را نمیتوانند دست پیدا کنند و این پلنگ در طبیعت رهاسازی میشود، افزود: در حال حاضر هیرکان زنده نیست و توسط شکارچیان غیرمجاز و یا رفتن به قلمروی حیوانات دیگر کشته شده و قلاده آن را گرفتیم، خبرهایی که کی کشته شده با واکاوی در نرمافزار سازمان بین الملل مشخص میشود.
وی اظهار داشت: حداقل سه تا چهار ماه این پلنگ زنده بود و در اردیبهشت ماه شنبه گذشته این پلنگ توسط عکسهایی هوایی دیده شده است.
مدیرکل محیط زیست گلستان در خصوص رهاسازی زودتر تولهپلنگ ماده نسبت به نر افزود: پلنگ ماده با توجه به باروری زودرس که در مادهها اتفاق میافتد به محیط برگرداندیم تا جفت پیدا کند، نرها را میتوان با تأخیر انجام داد و دوم چون کار علمی است و تجربه علمی بود یکی را رهاسازی کردیم تا رفتارها و مسائل آن را ببینیم تا از تجربیات نواقص قبلی استفاده کنیم.
مهاجر گفت: برخی از نظرهایی مبنی بر اینکه یک فنسکشی یکهکتاری داشته باشید برای این رهاسازی بهتر انجام میشود وجود دارد و اگر سازمان بودجه بدهد و سازمان تأمین اعتبار کند میتوانیم این کار را انجام دهیم.
وی با بیان اینکه پلنگ در همهجای ایران مورد حمایت است، افزود: فردی درباره یوزپلنگی که تصادف کرد و کشته شد جوسازی انجام نداد و این نشان میدهد که این جوسازیها بهخاطر مدیران جدید که میخواهند انتخاب شوند است تا اثر بگذارد.
مهاجر با اعلام اینکه لاشه این حیوان هنوز پیدا نشده است، افزود: با توجه به دادههای ماهوارهای میتوانیم به برخی از شبهات پاسخ بدهیم.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/*