وجود نانوایی ماشینی، کم شدن سهمیه آرد خانوارها، برچیده شدن تنورهای سنتی و رغبت کم بانوان روستا در سال های اخیر ، پخت نان محلی همانند گذشته دیگر در روستا رواج ندارد و دیگر بوی خوش نان گرم محلی کمتر به مشام می رسد.
به گزارش کناره به نقل از رادکانا، نان های محلی از منابع اصلی الگوی غذایی روزانه ساکنان روستاهای شهرستان کردکوی به شمار می رفتند و در اعتقادات و باورهای بومی مذهبی مردم نان نماد رزق و بخشندگی خداوند است.
مردم ما رد شدن از روی تکه نان را گناه می دانند زیرا که نان، بعنوان برکت و یکی از باارزش ترین نعمت الهی مورد احترام قرار دارد.
حتی مردم روستا زمانی که تکه نانی را در کوچه و خیابان مشاهده می کردند جمع کرده و در کناری قرار می دهند تا کسی آن را لگد نکند.
بر این اساس اگر کسی در مصرف نان، اسراف کند، کفران نعمت و بی احترامی به نعمات الهی محسوب می شود.
در سال های اخیر وجود نانوایی ماشینی، کم شدن سهمیه آرد خانوارها، برچیده شدن تنورهای سنتی و رغبت کم بانوان روستا، پخت نان محلی همانند گذشته دیگر در روستا رواج ندارد و دیگر بوی خوش نان گرم محلی کمتر به مشام می رسد.
چگونگی بخت نان تنوری (تندیر نون):
ابتدا آرد را الک کرده و وسط آرد را خالی می کنید؛ مایع خمیر رو که در نصف استکان آب ولرم به مدت ۵ دقیقه خیس کردیم رو اضافه می کنیم.
سپس نمک و روغن را اضافه و مخلوط می کنیم؛ خمیر باید به گونه ای باشد که به دست نچسبد بعد بر روی پارچه ای نمدار قرار می دهیم و حدود یک ساعت به خمیر استراحت می دهیم تا تنور را روشن و آماده کنیم.
تنورهای سنتی شبیه به گودال هستند و از جنس کاهگل که به مقدار لازم در داخل آن هیزم ریخته و آتش می زنیم و پس از آنکه هیزم تبدیل به زغال شد، کار پخت نان شروع می شود.
معمولا پخت هر قرص نان بیش از 10 دقیقه طول می کشد.
برای پخت و پز نان های محلی، زنان همسایه به یاری همدیگر می شتافتند که این امر نشانگر فرهنگ یاوری و تعاون در بین مردمان این سامان می باشد.
مراحل پخت نان تنوری (تندیر نون) را در تصاویر زیر مشاهده کنید: