عید فطر از راه می‎رسد و مردم روستای «سوته‎ده» یکی از زیباترین مناطق گلستان همچون هر سال، به رسم دیرین خود، این روز بزرگ را به سنتی زیبا برگزار می‎کنند.

به گزارش کناره، روستای «سوته‎ده» در غرب استان گلستان قرار گرفته و چون نگینی محصور در میان جنگل و دریا می‌درخشد و با مردمی وفادار به ارزش‌های دینی و سنت‎های پیشین، مجری یکی از زیباترین رسوم خویش در عید مبارک فطر است.

تب و تاب عید فطر همه اهالی این روستای شمالی را، حتی آنها که از این روستا به دلایل مختلف خارج‎ شده‎اند، به تکاپو وادار می‎کند تا حتما زمان عید در ملک پدری خویش حضور یابند تا مراسم این عید خاطره‎انگیز را از دست ندهند.

 البته این حضور باشکوه نه تنها در عید مبارک فطر بلکه در ایام محرم نیز اتفاق می‎افتد و این روستای کم ‌جمعیت اما وفادار به سنت‎ها، شاهد حضور فرزندان خود است که سال‎ها از این دیار کوچ کرده‎اند، این در حالی است که در برخی روستاهای منطقه نیز که چنین سنت‎هایی داشته‎اند به دلایل متعددی این رسوم قدیمی فراموش شده‎ است.

خانواده‎های این روستای شمالی در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان، باید خود را آماده مراسم عید فطر کنند و تدارک لازم را برای آماده‎سازی میزبانی از روزه‎دارانی مهیا کنند که در این روز بزرگ در حسینیه بزرگ این روستا حضور می‎یابند.

*میزبانی حاضران در مراسم توسط همه اهالی روستا

در این روستا، رسم است که در روز عید مبارک فطر همه خانواده‎های ساکن در آن بهترین غذای موجود خود که بیشتر ته‎چین‎، برنج و خوراک گوشت به همراه سایر مخلفات است را برای سه یا چهار نفر تدارک می‎بینند و در زمان اعلام شده از سوی یکی از بزرگان مجلس مستقر به محل مراسم انتقال می‎دهند.

یک روز پیش از برگزاری مراسم، بانوان روستا که طی این ایام بارها تدارک برگزاری افطار‎های بزرگ اهالی این روستا را بر عهده داشته‎اند با هم جمع شده و مسجد و حسینیه این روستا را با سلام و صلوات جارو می‌کنند تا آماده میزبانی از میهمانان عید حضرت دوست شوند.

صبح عید اهالی روستا با اعلام حضور برای اقامه نماز عید، در مسجد روستای سو‎ته‎ده حضور می‎یابند تا با روحیه‎ای مملو از نشاط و تجدید خاطره به اقامه نماز عید فطر بپردازند.

در این روز بزرگ همه دعوت هستند، از پیر تا کودک، از زنان گرفته تا دختران و همگی پس از پایان این نماز مبارک در حسینیه محل که وصل به مسجد بوده و از مساحت بسیار بزرگ‌تری برخوردار است، حضور می‎یابند.

پس از استقرار حاضران در حسینیه، روحانی محل که طی این 30 روز از ماه مبارک در این روستای زیبا وظیفه وعظ اسلامی را بر عهده داشته، سخنانی ایراد می‎کند و سپس حوالی ساعت 10 و 30 دقیقه تا 11 از سوی یکی از بزرگان مجلس از طریق میکروفن‎ حسینیه اعلام می‎شود که خواهران مهیای پذیرایی از میهمانان حاضر شوند.

*اثرات معنوی ضیافت عید فطر بر روحیه اهالی روستای «سوته‎ده»

پس از اعلام این مطلب، روستای «سوته‎ده»، شاهد سیل حضور بانوانی است که بر سر خود سینی‎های بزرگی را حمل می‎کنند که بر سر غذاهای آن پارچه‎های رنگی زیبا یا سفره‎ قرار گرفته و به سوی حسینیه محل روانه هستند.

سینی یا سبدهای غذا اندک اندک از بانوان تحویل گرفته می‎شود و در حالی که سفره در حسینیه پهن شده و میهمانان روبه‎روی هم نشسته‎اند به هر چهار تا پنج نفر میهمان تحویل می‎شود.

به این ترتیب میهمانی بزرگ عید فطر در این روستای زیبای شمالی برگزار می‎شود و پس از صرف طعام، با قرائت حمد و سوره این ضیافت خاطره‎انگیز به پایان می‎رسد.

از اثرات این مراسم معنوی می‎توان به دیدار تازه کردن اهالی و تقویت همدلی و مهربانی در این دیار شمالی اشاره کرد که هر ‎ساله تکرارشدنی است.

روستای «سوته‎ده» در دهستان انزان شرقی شهرستان بندرگز قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1385، جمعیت آن 471 نفر (109خانوار) و قدمت آن به بیش از 700 سال می‌رسد.

این روستای زیبای استان گلستان، از سمت شمال به دریای خزر و از سمت جنوب به جنگل وسیع شمال و بین روستاهای «باغو» و «گلفرا» قرار دارد./فارس

دیدگاه‌ها   

+1 #1 ح پویش 1394-11-24 10:00
خیلی زیبا بود.این رسم و آیین مذهبی در این روستا از قدیم الایام بلا انقطاع جاری بوده است و یکی از دلایل وجودی فرهنگ مبتنی بر احترام و صمیمیت در روستاست.
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

تازه ترین اخبار