رئیس کل بانک مرکزی امروز در حاشیه مراسم عرضه اوراق مرابحه صکوک ارزی یک شرکت معدنی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در جمع خبرنگاران درباره انتقادها از طولانی شدن صف وام ازدواج گفت: در حال بررسی طرحی با مجلس هستیم که برای وام ازدواج مشابه کارت رفاهی مبتنی بر اوراق گام که در یکی از بانک‌ها در حال‌اجراست؛ در کنار گزینه نقدی، جوانان بتوانند از کارت رفاهی برای خرید کالای ایرانی به منظور تهیه جهیزیه استفاده کنند.

محمدرضا فرزین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نرخ سود کارت‌های خرید ازدواج چقدر خواهد بود؟ تصریح کرد: این یک گزینه است و در حال فکر روی آن هستیم؛ جوانان می‌توانند به عنوان یک گزینه از فروشگاه‌های مدنظر کالای ایرانی با نرخ سود بسیار پایین خریداری کنند.

ضرورت تخصصی شدن بانک‌ها

رئیس کل بانک مرکزی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر ضرورت تخصصی شدن بانک‌ها و اینکه یک بانک تخصصی در حالی ۳،۰۰۰ میلیارد تومان تسهیلات تکلیفی ازدواج و فرزندآوری در سال ۱۴۰۳ اعطا کرده که فقط ۴۴۰ میلیارد تومان وام در حوزه مسکن محرومین و ایثارگران پرداخت کرده است، گفت: متأسفانه این موضوع درست است و همین مسئله است که بار‌ها گفتم باید به سمت تخصصی شدن بانک‌ها حرکت کنیم.

محمدرضا فرزین افزود: برای مثال اگر قرار است وام ازدواج اعطا شود این کار را باید فقط چند بانک انجام دهد و نمی‌توان تکلیف کرد که همه بانک‌ها در صورت تخصصی شدن بانک‌ها همه نوع تسهیلات را ارائه دهند؛ به عبارت دیگر بانک‌های تخصصی مکلف خواهند شد تا در حوزه‌های تخصصی خود تسهیلات را ارائه دهند.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: با این حال، تسهیلاتی مانند ازدواج و فرزندآوری از آنجا که به شبکه بانکی کشور تکلیف می‌شوند، بانک‌ها نیز مکلف هستند اعطای تسهیلات در نظام بانکی را انجام دهند و بانک مرکزی از نظر قانونی مکلف است که این سهمیه را میان همه بانک‌ها تقسیم کند.

محمدرضا فرزین خاطرنشان کرد: باید اشاره داشت که موضوع تخصصی شدن بانک‌ها جز قانون برنامه هفتم توسعه است و ما مکلف به اجرایی و عملیاتی کردن آن هستیم. در حال حاضر در تلاش برای تدوین اساسنامه‌های آن بوده و تلاش می‌کنیم موضوع تخصصی شدن بانک‌ها عملیاتی شود؛ برای مثال اگر قرار باشد وام ازدواجی پرداخت شود باید بانک تخصصی در این حوزه آن را انجام دهد.

جزئیات پیش فروش ارز

رئیس کل بانک مرکزی درباره وضع پیش فروش ارز نیز گفت: بانک مرکزی، چند پروژه در رابطه با موضوع ارزی در دستور کار خود دارد. امروز نیز در مجلس شورای اسلامی، موضوع شورای عالی تأمین مالی مطرح شد که قانون آن نیز تصویب شده و ریاست آن نیز با وزارت امور اقتصادی و دارایی است و بانک مرکزی هم عضو آن است. در این شورا ابزار‌های متفاوتی برای موضوع تأمین مالی پیش‌بینی شده و تمام تلاش بانک مرکزی این است که سبد ابزار‌های تأمین مالی متنوع شود.

محمدرضا فرزین ادامه داد: مرکز مبادله ارز و طلای ایران از زمانی که کار خود را آغاز کرد، از آنجا که بانک مرکزی سیاست‌گذار است، دیگر وارد موضوع عملیات ارزی نمی‌شود و این موضوع به مرکز مبادله سپرده شده است که هم در حوزه طلا و هم در حوزه ارزی فعالیت می‌کند.

رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در رابطه با موضوع ارز، چندین روش از سال گذشته در حال تکمیل است که یک مورد آن بحث اوراق سلف ارزی است که ابزاری متداول در همه کشور‌های جهان است و قصد داریم این بازار را در ایران راه‌اندازی کنیم و اقدامات لازم برای تحقق آن در حال انجام است. با این حال، به دلیل وجود برخی مشکلات در زمینه به روز رسانی سامانه‌ها کمی با تأخیر رو‌به‌رو شده است، اما این کار عملیاتی خواهد شد.

محمدرضا فرزین خاطرنشان کرد: موضوعات دیگر که در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد، بحث پیش فروش ارز است و به طوری خواهد بود تا در عمل روشی برای تأمین مالی باشد و موضوع دیگر، مسئله فروش اوراق است که جزئیات آن در جلسه امروز اعلام شد و تا دو میلیارد دلار هدف‌گذاری شده است.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه پیش فروش ارز به گونه‌ای است که در درون آن تأمین ارز باشد، درباره اینکه آیا پیش فروش ارز شامل عموم‌مردم هم می‌شود؟ گفت: پیش فروش برای عموم مردم نیست بلکه برای واردکنندگان و صادرکنندگان است.

نحوه تسویه بدهی بابک زنجانی

رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به سوالی مبنی بر دریافت بیش از یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار نیکل توسط بانک مرکزی از بابک زنجانی برای تسویه بدهی‌های این فرد و رسوب آن در گمرک و همچنین حواشی مطرح شده در رابطه با تسویه بخشی از بدهی‌های این فرد با استفاده از رمزارز زیر مجموعه شرکت وی گفت: قرار بر این است که آقای زنجانی خودش نیکل‌ها را بفروشد و بدهی را تسویه کند. الان نیکل‌ها در گمرک نیست بلکه در خزانه بانک مرکزی است.

محمدرضا فرزین درباره شایعاتی درباره اینکه نیکل‌های بابک زنجانی تقلبی بوده‌اند، این‌طور توضیح داد: ما (بانک مرکزی) ورودی نکردیم و مقرر شد خودشان بفروشند و بدهی را پرداخت کنند. درباره رمز ارز شخصی ایشان هم هیچ نظری ندادیم که رمزارز او را پذیرفتیم یا رد کردیم.