رتبه 7 کارشناسی ارشد «اقتصاد کشاورزی» گفت: مفهوم کلی خرید تضمینی به این معنی است که ما یک قیمتی را به کشاورز اعلام میکنیم که حتما باید بالاتر از قیمت تعادل موجود در بازار باشد تا از این طریق بتوانیم از تولید کننده حمایت کنیم؛ولی آن چیزی که در عمل در کشور ما اتفاق می افتد به گونه ای دیگر است.
به گزارش کناره، کشاورزی یک بخش پرسود در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به شمار می رود تا جایی که برخی از محصولات ویژه کشاورزی در همین کشورها، درآمدی همپا و یا بیشتر از صادرات نفت ما دارد، پس بیراه نیست اگر کشاورزی را یکی از پراهمیت ترین بخش ها در تحقق اقتصاد مقاومتی بدانیم آن هم با این میزان ظرفیت منابعی که کشور چهار فصل ایران دارد.
کشاورزی در کشور ما صورت می گیرد اما به شکل سنتی، همین امر موجب می شود که دخل این بخش خیلی بیشتر از خرجش نباشد و در نهایت عایدی کشور از حوزه کشاورزی آنقدر چشمگیر نباشد تا بتواند اقتصاد ما را از وابستگی به نفت دربیاورد، امروزه با احصای این آسیب، بسیاری از کارشناسان، تخصصی شدن کشاورزی را یکی از راه حل های موثر می دانند راه حلی که نیازمند متخصصین تحصیل کرده در رشته های دانشگاهی مرتبط با کشاورزی و منابع طبیعی است، در همین راستا گفتگویی را با سیدعباس زارع، دانشجوی بسیجی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان که موفق به کسب رتبه 7 در کنکور اخیر کارشناسی ارشد در رشته «اقتصاد کشاورزی» شده است، ترتیب داده ایم که شرح آن را از نظر می گذرانید:
خودتان را به صورت کامل معرفی کرده و عامل موفقیت خود را شرح دهید.
سید عباس زارع دانشجوی کارشناسی رشته اقتصاد کشاورزی و همچنین مسئول مرکز تحقیقات شهید زین الدین حوزه بسیج دانشجویی حضرت بقیهالله الاعظم(عج) دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان هستم؛
به نظر من مهم ترین عوامل برای موفقیت افراد در هر چیزی، چه در بحث ادامه تحصیل چه در بحث اشتغال، ابتدا توکل بر خداوند قادر متعال و سپس داشتن هدف بزرگ و مناسب و همچنین نشست و برخاست با افرادی است که قدرت همراهی و مشورت دهی داشته باشند. وجود افراد همدل و مشاور باعث می شود انسان قوت قلب بگیرد. این عواملی که برشمردم به شخصه در موفقیت من خیلی تاثیرگذار بودند.
با توجه به قرابتی که بین رشته شما و شعار سال وجود دارد، شما چقدر بخش کشاورزی را در اقتصاد مقاومتی موثر می دانید؟ (توضیح دهید)
با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری و تاکید ایشان بر اقتصاد مقاومتی، یکی از بخشهای مهم و کلیدی در اقتصاد یک کشور توجه به بخش کشاورزی و پتانسیل های موجود در این بخش از کشور است.
همانطور که مستحضر هستید کشور ما سرشار از منابع طبیعی است و هر استان در تولید محصول خاصی مزیت نسبی دارد لذا ما میتوانیم با تکیه بر این منابع و استفاده درست از آنها و استفاده از افراد متخصص تحصیل کرده در این حوزه، از وابستگی چندین و چند ساله ی خود از صنعت نفت بیرون آمده و باسرمایه گذاری های کلان در بخشِ پرسودِ کشاورزی، زمینه اشتغال بسیاری از جوانان را ایجاد کنیم.
در رابطه با مشکلاتی که سر راه کشاورزان استان قرار دارد-مانند مشکلاتی که در خرید تضمینی گندم بوجود آمد و یا واردات جو- چه راهکاری ارائه میدهید و اصولا فکر میکنید علت این کارشکنی ها چیست؟ کوتاهی از چه سمتی است؟
مفهوم کلی خرید تضمینی به این معنی است که ما یک قیمتی را به کشاورز اعلام میکنیم که حتما باید بالاتر از قیمت تعادل موجود در بازار باشد تا از این طریق بتوانیم از تولید کننده حمایت کنیم؛ ولی آن چیزی که در عمل در کشور ما اتفاق می افتد به گونه ای دیگر است، ما بجای اینکه از تولید کننده حمایت کنیم تا در بلند مدت منجر به افزایش سطح زیر کشت گندم و جو شود، با برآورد نادرست قیمت تضمینی که ناشی ازعدم وجود داده های آماری مناسب است، در نهایت مشاهده می کنیم که این قیمت نه تنها تمام هزینه ی تولید کشاورز را در بر نمیگیرد بلکه در بعضی مواقع برای کشاورز ضرر هم دارد!
لذا نظر شخصی من این است اگر ما بتوانیم برآورد درستی از قیمت محصولاتی همچون گندم، جو و پنبه در استان های شمالی و یا محصول خرما در استان های جنوبی داشته باشیم که در نهایت منجر به سود برای کشاورز شود میتوانیم انگیزه لازم را برای کشاورز ایجاد کنیم که دست کم به کشاورزی ادامه دهد و کشاورزی را به عنوان شغل اصلی خود انتخاب کند نه به عنوان یک شغل حاشیه ای در کنار شغل دیگر؛ اتفاقا یکی از عواملی که در بلندمدت موجب تضعیف بخش کشاورزی خواهد شد این است که کسی آن را به عنوان شغل اصلی انتخاب نکند و به چشم یه شغل حاشیه ای به آن نگاه داشته باشد.
به طور کلی وضعیت اقتصادی کشاورزان را در حال حاضر چطور دیده و چه بسته های حمایتی را برای این قشر مناسب می دانید؟
همانطور که خودتان مستحضرید ما جز کشور های درحال توسعه هستیم کشاورزی در این نوع کشورها به صورت معیشتی است به همین منظور باید برای کمک به کشاورزان از تولیدشان حمایت صورت بگیرد و تا آنجایی که امکان دارد از واردات محصولات کشاورزی که خیلی ضروری نیست و وارد کردن آن کشور را دچار مشکل نمی کند جلوگیری به عمل آید تا با این کار از تولید داخل حمایت صورت گرفته و در نهایت افزایش اشتغال در بخش کشاورزی و رشد تولید ناخالص داخلی اتفاق بیافتد.
اگر در آینده مسئول بخش کشاورزی کشور بشوید چه کاری برای اقتصاد این بخش انجام خواهید داد؟
به نظر من رهبر معظم انقلاب تمام مسیرهای بهبود وضعیت اقتصادی کشورمان را به طور کامل نشان داده اند. ما به جای اینکه در کشورهای غربی و از بین تئوری های منسوخ آنان -که خود آنها در حال حاضر برای پیدا کردن راه حل مناسب برای گشایش بحران اقتصادی کشورشان به یک بن بست رسیده اند- دنبال یک راه حل برای کشور خودمان باشیم باید به همین نقشه راهی که مقام معظم رهبری برایمان تعیین کردند اکتفا کنیم و سعی در اجرایی کردن کامل آن داشته باشیم تا بتوانیم حداقل از نگرانی های حال حاضر ایشان و خانواده های ایرانی که همان «حل و فصل مشکل اقتصادی و اشتغال جوانان است» بکاهیم.
یکی از بخش های مهمی که در این راه سخت در راستای رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی میتواند به ما کمک کند بخش کشاورزی و بخش های وابسته به آن است.
به عنوان سخن پایانی یک ارزیابی از دانشگاه خودتان (علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان) و اساتید آن داشته باشید و اینکه این عوامل را تا چه اندازه در موفقیت خود موثر می دانید؟
در گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاهی که در حاضر در آن تحصیل میکنم اساتید مجرب و با سطح علمی بالایی حضور دارند که واقعا از تمام وجود برای دانشجویان وقت میگذارند و همیشه در اتاق اساتید به روی دانشجویان باز بوده تا بتوانند از تجربیاتشان استفاده کنند.
رتبه خودم را نتیجه زحمات اساتید و دوستانی که باتمام وجود برایم تلاش کردن میدانم و آرزوی سلامتی و سربلندی برایشان دارم. امیدوارم توانسته باشم گوشه ای از زحمات این عزیزان را پاسخ داده باشم. در پایان از زحماتی که خانواده ام در این مسیر برای من کشیده اند نیز تشکر میکنم.
منبع:پاسرو